‘Met een voetkwaal op zoek naar zittend werk’

In een vorig leven werkte Wendy als poetshulp en verzorgende. Door een misvorming aan haar voet, moest ze op zoek naar zittend werk. Niet evident, zonder een hoger diploma. Ze klopte aan bij Divergent. Wisten zij hoe ze haar rentree kon maken op de arbeidsmarkt? Vandaag zit Wendy op de dienst boekhouding van de Thuiszorgwinkels Midden – Vlaanderen. “Mijn jobcoach had zoveel vertrouwen in mijn capaciteiten, dat ik er zelf begon in te geloven.”

Door een voetkwaal is het voor Wendy onmogelijk geworden om de hele dag recht te staan. Ze heeft een Hallux Valgus, een erfelijke aandoening waarbij er knobbels aan de dikke teen ontstaan en tenen scheefgroeien. Ze herinnert zich nog haar overgrootmoeder, die haar schoenen moest kapotmaken om erin te passen. Bij Wendy begonnen de vergroeiingen rond haar dertigste. “Het deed alsmaar meer pijn, ik moest onder het mes. Maar de dokter stelde me gerust, de medische wereld had niet stilgezeten, ze konden mijn voet perfect opereren.”

Tijdens haar herstel loopt het mis. Op een familiefeest trapt er iemand met z’n volle gewicht op haar voet. De metalen pin breekt af, de voorvoet van Wendy is gebroken. De dokter doet z’n best om de schade te herstellen, maar hij is meteen ook realistisch. Een actief beroep in de verzorging of de schoonmaak, dat zit er niet meer in.

Wanneer ze eindelijk gerevalideerd is van die tweede operatie, zijn er 2 lange jaren voorbijgegaan. Wendy voelt zich afgeschreven en geïsoleerd.  Wendy ontpopt zich echter als een ‘selfmade’ administratieve kracht. Outlook, Word, Excel hebben weinig geheimen voor haar en ze overweegt een carrièreswitch naar administratie.

Ze klopt aan bij de VDAB, maar daar schatten ze haar kansen in de administratieve sector laag in. Voor administratieve jobs solliciteren veel kandidaten met een bachelor of een master. Haar sollicitatiebrieven zullen wellicht onderaan de stapel blijven liggen, krijgt zij te horen.

Bij Divergent start ze na een screening met een opfrissing in administratie. Wendy heeft het geluk dat ze niet alleen vlot is met mensen, maar ook met computers. Na 1 maand opleiding toetst ze haar kennis al af op de werkvloer zelf.

Wendy doet achtereenvolgens 4 verschillende stages, op de administratie van Het Poetsbureau in Merelbeke, bij Domestic Services in Gent, bij Solidariteit voor het Gezin in Lokeren en uiteindelijk bij de Thuiszorgwinkels Midden – Vlaanderen in Zwijnaarde. “In mijn eentje had ik die stageplaatsen nooit kunnen regelen. Divergent kan werkgevers overtuigen om je een kans te geven. Mijn jobcoach ging ook altijd mee naar het eerste gesprek. Die betrokkenheid en persoonlijke aanpak, dat was echt wat ik nodig had.” Wendy krijgt een stimulanspremie van 1 euro per gewerkt uur, bovenop haar uitkering. Ook vervoerskosten en kinderopvang worden terugbetaald. “Ik leerde elke dag bij en ik kon weer iets bijdragen aan het gezinsbudget. Dat gaf mij enorm veel voldoening.”

Wendy sluit elke stage af met een lovende evaluatie. Op het eind van de rit staan er 4 goede referenties op haar CV. Intussen werkt ze fulltime op de boekhouding van de thuiszorgwinkels Midden – Vlaanderen. “Vroeger werkte ik alleen maar om geld te verdienen, nu ga ik elke dag met de glimlach naar mijn bureau.” Wendy ziet de toekomst rooskleurig in. Ze hoopt binnenkort een vast contract te krijgen voor onbepaalde duur. En wie weet haalt ze ooit nog een bachelor in avondschool, als de kinderen wat ouder zijn.