Weer werken na kanker: het lukte Katja met de hulp van Rentree

Ik ben nog maar voor 80% de Katja van vroeger. Dat merkte Katja Veraert (44) vooral toen ze, na een zware kankerbehandeling, terug aan de slag ging.
Rentree-coach Ingmar hielp haar bij het hervatten van haar werk.

Donderdag 18 juli. Die dag herinner ik me nog haarscherp, vertelt Katja Veraert. Ik had een gesprek met een koppel dat wilde trouwen; de vrouw van het aanstaande bruidspaar had borstkanker. Ik ben moraalfilosofe en werk al 19 jaar in het huisvandeMens in Sint-Niklaas. Het toeval wil dat ik veel uitleg geef rond patiëntenrechten, euthanasie en wilsverklaringen.
We organiseren ook huwelijksplechtigheden, lentefeesten … voor mensen die niet gelovig zijn.

Tijdens het gesprek met het koppel dronk ik veel koffie. Dat was de reden waarom ik krampen had, dacht ik. Die nacht kon ik echter niet slapen van de pijn. De volgende morgen ben ik naar mijn huisarts gestapt, die me meteen doorstuurde naar de spoed. Daar namen ze een echo, iets later een tweede echo, en tot slot maakten ze nog een CT-scan.
Het begon me te dagen dat er wel eens iets ernstigs aan de hand kon zijn.

De wereld vergaat

Er zitten cysten op je eierstok, kreeg Katja uiteindelijk te horen. We willen je graag verder onderzoeken via een kijkoperatie, maar we vrezen het ergste. De diagnose sloeg in als een bom. Katja: De wereld verging. Gelukkig was mijn man er om mij op te vangen. We hebben het hele weekend gehuild.

Na de kijkoperatie, een week na de diagnose, startte de behandeling: vier chemokuren, een operatie, en dan nog twee chemobehandelingen. Katja: De eerste chemokuur viel mee. Ik doe dit wel eventjes, dacht ik. Gewoon even op mijn tanden bijten en ik ben weer de oude. Maar de chemokuren vielen Katja steeds zwaarder. Tijdens de eerste behandeling kon ik nog plezier maken met vrienden. De laatste chemo’s voelde ik me té ellendig. Ik was misselijk, dodelijk vermoeid, had overal pijn.

Vreugdedansje

De chemokuren deden de tumorcellen gelukkig wel dalen, alleen niet zo snel als de artsen hadden gehoopt. Katja: De dokters wisten nog niet zeker of ze me zouden opereren. Bij te veel uitzaaiingen had een ingreep niet veel zin. Drie weken heb ik in onzekerheid geleefd. De hel!

Op 8 november brak de dag van de waarheid aan. Katja: De artsen zouden mijn buik opensnijden om te zien hoe sterk de kanker was uitgezaaid. Viel de situatie mee, dan zouden ze mijn eierstokken en baarmoeder verwijderen. Anders zouden ze de ingreep stopzetten. Toen ik wakker werd, voelde ik – nog voor ze het me vertelden – dat ik daadwerkelijk geopereerd was. Het mooiste moment van mijn leven. Had ik het gekund, dan had ik een vreugdedansje gedaan.

Zijden draadje

Na de operatie volgden nog twee superzware chemokuren, in januari en februari 2020. Vanaf de lente kwam Katja weer op krachten. Ik kon langzaam aan weer een wandeling maken zonder twintig keer te moeten stoppen. In de zomer hebben we zelfs een reisje gemaakt naar de bourgogne.

Ik begon ook al plannen te maken om weer te werken in september. Maar na die reis viel ik emotioneel in een diepe put. Ik werd me ten volle bewust van wat ik had meegemaakt. Mijn leven had aan een zijden draadje gehangen. Het vertrouwen in mijn lichaam, ooit zon veilige cocon, en in het leven was weg.

Minder hooi

Met de hulp van een psycholoog ben ik er weer bovenop gekomen. Ze hielp me aanvaarden dat ik niet meer dezelfde ben als vroeger. Vooral mijn vermoeidheid is iets waar ik vaak tegenaan bots.

Zo’n 80% van mijn oude ik is er nog, maar alles is toch anders. Ik focus me nu vooral op de dingen die ik wel nog kan. Sowieso neem ik veel minder hooi op mijn vork, en ik maak me minder druk over onbelangrijke dingen. Als ik zin heb om te gaan wandelen, dan doe ik dat gewoon. Blijft de was liggen, dan is dat maar zo.

Concentratieproblemen

Dat Katja niet meer dezelfde was als voor haar ziekte, bleek ook toen ze begin februari weer aan de slag ging. Mijn geheugen en concentratievermogen functioneren niet meer zoals daarvoor. Gesprekken voeren met cliënten zit er nog niet in voor mij. Ik probeer me nu zo goed mogelijk weer in te werken. Soms heb ik het gevoel dat mijn collega’s op een trein zitten, en ik probeer er ook op te springen. Dat ik met een gap van anderhalf jaar zit, is ook niet altijd zichtbaar.

Ingmar van Rentree heeft me gelukkig goed voorbereid op mijn terugkeer. Op administratief vlak om te beginnen. Welke formulieren moet je allemaal invullen, hoe zit het met mijn ziekteverlof … ? Maar belangrijker nog was dat hij me deed nadenken over dingen waar ik helemaal niet bij had stilgestaan: hoe communiceer ik mijn situatie naar mijn collega’s toe, wat kunnen ze van mij verwachten, wat kan ik nog aan?

Er komt veel bij kijken. Je kunt niet gewoon de draad oppikken en verdergaan zoals daarvoor. Dankzij Ingmar heb ik van tevoren alles goed op een rij kunnen zetten. Ik was heel blij dat ik niet alles op mijn eentje moest uitzoeken, maar dat ik handvaten meekreeg van iemand die echt verstand van zaken heeft.

Rentree-coach Ingmar

Voor mensen die lang zijn uitgevallen na een kankerbehandeling is het niet evident om zomaar terug te keren naar hun job, zegt Ingmar, Rentree-coach bij Divergent. We proberen de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. We werken daarbij op maat. Samen met de cliënten bekijken we de situatie, en we gaan na met welke vragen ze zitten.

Veel cliënten voelen zich om te beginnen wat onzeker over de administratieve kant: alles wat te maken heeft met de arbeidsgeneesheer, ziekenfonds, uitkeringen … Maar een ander, minstens even belangrijk element is de psychosociale kant. Wat betekent heropstarten voor de cliënten? Zullen ze hun job nog aankunnen? En welke boodschap brengen ze naar de collega’s, de leidinggevenden?

De gevolgen van een kankerbehandeling zijn niet altijd meteen zichtbaar, waardoor de situatie soms verkeerd wordt ingeschat. Een van de cruciale sleutels tot en succesvolle werkhervatting is in elk geval het gesprek aangaan, zowel met je werkgever als met je collega’s.

Veel mensen beginnen na een levensbedreigende ziekte ook na te denken over wat ze echt willen in het leven. Past hun job nog wel bij hen? Als dat nodig is, begeleiden we de cliënten daarin met talentesten, energiebalansen, beroepsoriëntatie …


Meer info over deze gratis coaching voor ex-kankerpatiënten.