Erich: one of the boys bij de gemeente Aalter

Erich is doof maar dankzij de gebarentaal van enkele collega’s ontpopt hij zich tot betrouwbare en enthousiaste medewerker.
Wanneer de middagpauze erop zit krioelt het in het gemeentelijk magazijn in Aalter van de fluo oranje hesjes. Alle werkmannen zien er herkenbaar uniform uit en dat is voor Erich Vandervelden, polyvalent arbeider bij het team feestelijkheden niet anders, hij is hier duidelijk one of the boys.

Enkel wie met hem samenwerkt weet dat Erich een bijzondere eigenschap heeft: reeds van zijn geboorte is hij doof. Maar dat dit geen bezwaar is om een job graag en goed uit te oefenen hebben ze bij de gemeente Aalter ondertussen goed ondervonden.

De juiste man op de juiste plaats

Jarenlang deed hij laswerk aan treinonderdelen maar van de dampen kreeg hij meer en meer hoofdpijn en dus werd het tijd om een nieuwe job te zoeken. Ondersteuning bij het verkennen van de arbeidsmarkt vond hij bij Divergent. Erich kon de hulp van een jobcoach goed gebruiken voor het opstellen van brieven en de communicatie tijdens de sollicitatieprocedure. Even belangrijk was dat hij via stages ook de kans kreeg nieuwe ervaringen op te doen en zo beter kon uitzoeken welke job echt bij hem zou passen.

Toen hij via een buurman zicht kreeg op de vacature voor polyvalent arbeider bij de gemeente Aalter twijfelde hij geen minuut want deze job was op zijn lijf gesneden, vol afwisseling en op nauwelijks vijf minuutjes van bij hem thuis. Divergent zorgde voor een doventolk die Erich bijstond tijdens het sollicitatiegesprek. Bij de gemeente Aalter zijn ze formeel: Erich kreeg de job omdat hij de beste kandidaat was en over de juiste capaciteiten beschikte.

Goed begonnen is half gewonnen

Om van deze nieuwe start een succes te maken werkte Divergent een maximale begeleiding en ondersteuning uit. Zo kwam een preventieadviseur ter plaatse om een risicoanalyse uit te voeren en te onderzoeken of er aanpassingen op de werkvloer nodig waren. Maar ook de nieuwe collega’s werden door Divergent mee in het bad getrokken: ze kregen een dieper inzicht in de dovencultuur via een uitgebreide infosessie waarbij Divergent ook concrete communicatietips aanreikte. Toen de gemeentes Aalter met Knesselare fusioneerde kwam Divergent een tweede keer langs omdat het belangrijk is dat alle collega’s de do’s & don’ts van het omgaan met een dove persoon goed begrijpen.

An De Baets van de gemeente Aalter voegt eraan toe dat vier personeelsleden de opleiding Vlaamse gebarentaal konden volgen. Mike is één van hen en werkt nu als vaste compagnon met Erich in duo. Zo raken ze dag na dag beter op elkaar ingesteld en verfijnen ze hun eigen communicatietaal waaronder liplezen.

De uitdaging van het samenwerken

Collega Mike vertelt dat het voor de collega’s wennen en zoeken was: ze durfden Erich niet altijd rechtstreeks aanspreken of ze dachten dat hij iets niets kon omdat hij doof is. Door in de praktijk met hem samen te werken vallen deze vooroordelen weg en zijn ze vaak vooral jaloers op zijn krachtige handen.

Een tolk is aanwezig op het wekelijks teamoverleg op vrijdag. Hierdoor begrijpt Erich goed waar de andere afdelingen mee bezig zijn wat zijn betrokkenheid bij zijn job nog verhoogt. De collega’s van hun zijde leren dat ze niet door elkaar mogen praten of de tolk verliest het noorden, win-win.

Geen woorden maar gebaren

Wanneer Erich in de vrachtwagen zit en Mike wil iets signaleren, dan klopt hij eens op de vloer en Erich voelt die trilling. Ook om te verwijzen naar de collega’s beelden ze iets uit wat herkenbaar is, bijvoorbeeld Mike wordt benoemd door zijn wenkbrauwpiercing (neemt wenkbrauw met duim- en wijsvinger vast). Sofie die veel rokjes draagt wordt uitgebeeld via een rokje.

Niet horen staat een goede communicatie niet in de weg. (An De Baets, gemeente Aalter)

Of Erich tevreden is bij de gemeente Aalter hoeven we nauwelijks te vragen. Zijn donkerbruine ogen blinken en hij steekt zijn duim enthousiast in de lucht. Werken in een reguliere omgeving maakt duidelijk gelukkig.Toen hij via een buurman zicht kreeg op de vacature voor polyvalent arbeider bij de gemeente Aalter twijfelde hij geen minuut want deze job was op zijn lijf gesneden, vol afwisseling en op nauwelijks vijf minuutjes van bij hem thuis. Divergent zorgde voor een doventolk die Erich bijstond tijdens het sollicitatiegesprek. Bij de gemeente Aalter zijn ze formeel: Erich kreeg de job omdat hij de beste kandidaat was en over de juiste capaciteiten beschikte.