Alleenstaande moeder Lindsay (32) vond haar werklust terug

Van gedemotiveerde werkzoekende naar gedreven werknemer. Met een duwtje in de rug van Divergent maakte Lindsay een ommekeer van 180 graden.

‘Op het moment dat ik bij Divergent terechtkwam, was ik al anderhalf jaar werkloos’, vertelt Lindsay, mama van Milan* en Tess*. ‘Ik moet toegeven dat ik op dat moment behoorlijk ontmoedigd was. Ik had al een hoop interimjobs en baantjes in de verkoop en de horeca achter de rug, maar het lukte me niet om een vast contract binnen te rijven.’

‘Ik sta alleen in voor de opvoeding van Milan en Tess. Ook mijn ouders kunnen niet inspringen, want ze zijn allebei invalide. Als mijn kinderen ziek zijn en ik heb geen opvang, dan kan ik soms niet anders dan thuis blijven. Wanneer je dan een tijdelijk contract hebt, ben je al snel vervangen. Vaak had ik het gevoel dat maar een nummer te zijn, hoe hard ik ook mijn best deed.’

Flapuit

De grote ommekeer kwam er dankzij Tine, Lindsays arbeidsconsulente bij Divergent. ‘Door Tine heb ik beetje bij beetje mijn enthousiasme teruggevonden. Ze luisterde naar mij zonder vooroordeel, en zocht oplossingen voor mijn specifieke situatie. De job moest om te beginnen al combineerbaar zijn met de zorg voor mijn kinderen en voor mijn ouders.’

‘Wat het niet makkelijker maakte, is dat ik geen hogere studies heb gedaan. Ik ben vrij snel alleen gaan wonen en moest dus voor mijn eigen onderhoud instaan. Mijn bipolaire stoornis maakt de dingen nog een stukje complexer. Ik kan moeilijk omgaan met druk. Wanneer het mij allemaal te veel wordt, ontplof ik wel eens. Sowieso ben ik een flapuit: ik zeg altijd wat ik denk. Klinkt het niet, dan botst het maar.’

Niet eentonig

‘Op basis van onze gesprekken vond Tine dat een job in een woonzorgcentrum wel iets voor mij zou kunnen zijn. In Lovenbos, Lievegem was er toevallig een vacature voor poetshulp. Ik heb mijn kans gewaagd en ben gaan solliciteren. Omdat ze merkten hoe gemotiveerd ik was, besloten ze mij een kans te geven.’

‘In het begin werkte ik 20 uur als poetsvrouw, binnen de schooluren. Na drie maanden al werd ik gepromoveerd tot keukenhulp, en vandaag heb ik een contract voor 32,5 uur als logistiek medewerker. Het fijne aan mijn huidige job is dat die veel variatie biedt – ik haat routine. Mijn taken gaan van helpen in de keuken over het opdienen van ontbijt en middageten tot het opbergen van het linnen.’

Stoom afblazen

‘In mei zal ik twee jaar aan de slag zijn in Lovenbos, en ik hier nog altijd heel tevreden. Al blijft de combinatie werken en zorgen voor mijn kinderen en ouders wel zwaar. Wanneer ik merk dat de druk te groot wordt, ga ik naar de keuken om even stoom af te blazen. Mijn collega’s kennen mij intussen en laten me dan even met rust tot ik gekalmeerd ben. Tegenover de bewoners zelf houd ik me wel in, die merken niets van mijn buien.’

‘Met de jaren leer ik gelukkig ook beter omgaan met mijn bipolaire stoornis. Ik ben heel blij dat ik zo’n leuke job heb gevonden en dat mijn collega’s en leidinggevenden mij aanvaarden zoals ik ben. Dat heb ik echt nodig om positief te blijven denken.’

Gedreven werknemer

Ook bij Lovenbos klinken de geluiden positief. ‘Lindsay is een heel gedreven werkkracht’, vindt Vanna De Meyer, hoofdverpleegkundige van het woonzorgcentrum. ‘Ze legt de lat hoog voor zichzelf en is altijd bereid in te springen wanneer nodig. Vaak denkt ze met mij mee bij het inplannen. Dan vraagt ze of ik wel gedacht heb aan de afwezigheid van een collega, of ik een bepaalde feestdag niet vergeten ben …. Dat waardeer ik enorm. Ik ben ook maar een mens en maak soms fouten.’

‘Qua persoonlijkheid klikt het heel goed tussen mij en Lindsay. Ze is heel vriendelijk en draagt het hart op de juiste plaats. Door haar bipolaire stoornis is ze wel soms licht ontvlambaar is. Vooral als ze het gevoel heeft dat haar onrecht is aangedaan. Ik tracht op zo’n moment naar haar te luisteren en haar te begrijpen. Aan de andere kant mag haar stoornis geen makkelijk excuus zijn. We behandelen Lindsay uiteindelijk niet anders dan de andere medewerkers.’

Kans voor iedereen

‘Omdat Lindsay een echte meerwaarde betekent voor het centrum, hebben we een tijdje geleden beslist haar te promoveren van keukenhulp naar logistiek medewerker’, gaat Vanna voort. ‘We hebben daar wat moeite moeten voor doen, maar ze is die inspanning zeker waard.’

‘Iedereen moet een eerlijke kans krijgen, vinden we bij Lovenbos. Mijn collega’s en ik staan dus zeker open voor projecten zoals die van Divergent. Ons heeft het alvast een gedreven werknemer opgeleverd.’

Duwtje in de rug

Ook Lindsay is dankbaar om de kans die ze kreeg van Lovenbos, en om het duwtje in de rug die Tine haar gaf. ‘Op korte tijd ben ik een heel nieuwe persoon geworden’, zegt ze.

‘Dankzij de gesprekken met Tine voelde ik weer een positieve vibe, waardoor ik sta waar ik nu sta. Zonder Divergent was ik wellicht nog altijd zoekende. Mocht ik om een of andere reden mijn huidige job verliezen, dan zou ik me met veel plezier opnieuw laten begeleiden door Divergent.’

*Omwille van de privacy koos de klant voor schuilnamen.

Arbeidsconsulente Tine

‘In het begin bestond mijn begeleiding van Lindsay vooral uit het wegnemen van haar achterdocht. Ze vreesde dat we haar zouden pushen om een job aan te nemen die praktisch niet haalbaar zou zijn. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat wij pas tevreden zijn als ook zij tevreden is, en dat we haar in de eerste plaats ondersteunen in haar zoektocht naar een droomjob. Lindsay was ook bang dat we haar zouden bekijken als iemand die niet wou werken, terwijl ze net heel gedreven is. Dat ik die drive erkende en geloofde in haar, was heel belangrijk voor haar.

‘Lindsay zat bovendien wat vast in haar negativiteit. Bij alle voorstellen die ik deed, zag ze vooral bezwaren. Die negatieve mindset heb ik kunnen keren door te focussen op haar mogelijkheden, en niet op haar beperkingen. Ze is bijvoorbeeld heel sociaal, het zorgen voor anderen zit haar echt in het bloed. Een job in een woonzorgcentrum leek me daarom geknipt voor haar.’

‘Tot slot hebben we ook gewerkt aan haar sollicitatiecompetenties. We maakten haar cv aantrekkelijker en we hebben de typische vragen op een sollicitatiegesprek voorbereid. Lindsay kan vrij direct zijn in haar communicatie. Samen hebben we bekeken hoe we daar meer zachtheid in konden brengen.’

‘Vanaf dan heeft Lindsay alles in eigen handen genomen. Ze is alleen op sollicitatiegesprek gegaan, en heeft de mensen van Lovenbos kunnen overtuigen haar aan te nemen. Toen ze de job had, stuurde ze mij een mail om mij te bedanken, maar eigenlijk heeft ze het succes vooral aan zichzelf te danken. Ik vond het heel mooi om te zien hoe ze van iemand met behoorlijk wat weerstand is geëvolueerd naar iemand met een grote drive!’